INTERTEXT

De laatste koningin

mathilde 50

10 jaar koningin

Brigitte Balfoort & Joëlle Vanden Houden

In januari 2023 wordt koningin Mathilde 50 jaar. In juli vieren zij en koning Filip hun tiende ambtsjubileum. Mathilde groeide uit van een onbekende jonkvrouw tot een ambitieuze prinses. Als koningin speelt ze intussen een humanitaire en diplomatieke rol op wereldniveau. Thuis is ze de spilfiguur van een warm gezin. Tal van intimi en dichte medewerkers spreken voor het eerst vrijuit. De auteurs kozen hierbij de opmerkelijkste foto’s.

Brigitte Balfoort is de Vlaamse autoriteit inzake etiquette. Ze is ook royalty-experte en werkt mee aan het VTM-magazine Royalty, het blad Royals en heeft meegeschreven aan biografieën over koning Filip, koningin Mathilde en de koninginnen van België. Joëlle Vanden Houden wordt in royaltykringen het ‘wandelend geheugen van de monarchieën’ genoemd. Ze kreeg de fascinatie voor koninklijk nieuws van thuis uit mee. Deze hobby werd haar beroep als producer van het magazine Royalty op VTM.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Herman Houbrechts | ISBN 978 90 8924 916 6

De laatste koningin

MARIJKES WRAAK

Paul Jacobs

Mediamagnaat Hugo Keizer is wanhopig. Zijn vrouw Marijke heeft na zijn zoveelste avontuurtje de deur van hun kapitale villa achter zich dichtgeslagen en zint op wraak. Keizer roept de hulp in van zijn vroegere drinkebroer Thomas Breens. Hoewel die zijn vriendin Kristien een rustige vakantie in Italië had voorgespiegeld, reizen ze met Keizer naar alle plekken in Frankrijk waar Marijke nog een rekening te vereffenen heeft met haar overspelige man. Thomas, Kristien en Keizer maken onderweg naar het zuiden kennis met een gevluchte dorpspastoor, een verleidelijk Hollands dienstertje, een bejaarde Vlaamse radioproducer en een Franse kunstenaar die met zijn gepassioneerde naakttekeningen de eeuwige schoonheid van de vrouw heeft bezongen. Na een lange reis bereiken zij het kasteel van Cravencères in het hartje van de Gers. Daar zijn de protagonisten van het verhaal bijeengekomen voor een zinderende en bloedstollende finale.

Marijkes wraak is het langverwachte dertiende deel in de thrillerreeks rond de gewezen televisiepresentator Thomas Breens.

Paul Jacobs is de geestelijke vader van iconische radio- en televisie­programma’s als Het Vermoeden, De Taalstrijd en De Recht­vaardige Rechters. Na zijn loopbaan bij de VRT werd hij voltijds schrijver.

Uitgeverij Parador | Vormgeving en cover Intertext | ISBN 978 90 827666 1 5

De laatste koningin

EZELSOREN

Kant­tekeningen bij moeilijke kwesties

Johan Braeckman

Ezelsoren bundelt een selectie van essays, opiniestukken en artikelen die Johan Braeckman het voorbije decennium schreef voor kranten, tijdschriften en vakbladen. De keuze weerspiegelt zijn belangrijkste interesses: religie, wetenschap, kritisch denken, irrationalisme, Darwin, evolutie, en de aloude vraag wat het goede leven inhoudt, zowel individueel als maatschappelijk. De teksten typeren de intellectuele en morele ingesteldheid van de auteur: ze streven naar helderheid en objectiviteit, willen betrouwbare kennis verspreiden en onze ethische reflectie verfijnen.

Johan Braeckman is hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit Gent. Hij bestudeert allerlei vormen van irrationalisme, specialiseerde zich in de filosofische debatten omtrent Darwins evolutietheorie en publiceerde meerdere boeken en hoorcolleges, over diverse onderwerpen.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Herman Houbrechts | ISBN 978 90 8942 487 1

De laatste koningin

OM NOOIT TE VERGETEN

Hoe Remco de Vuelta won

Christophe Vandegoor

Zo’n seizoen ga ik nooit meer hebben, zei Remco Evenepoel nadat hij wereld­kampioen was geworden in Australië. De grandioze en imponerende manier waarop dwong alleen maar bewondering af. In het jaar 2022 is Remco Evenepoel geworden wie hij wil zijn, als renner en als mens. Een zware val in de Ronde van Lombardije van 2020 deed hem al vroeg in zijn leven beseffen dat alles relatief is. Hij dacht meer na over een aantal zaken en leerde bepaalde dingen los te laten. Een dag niet fietsen mag ook al eens. Het winnen van een monument als Luik-Bastenaken-Luik was bijzonder belangrijk: vanaf nu zou hij meespelen op het allerhoogste niveau. Die gedachte zorgde ervoor dat Evenepoel met rust in het hoofd naar de Ronde van Spanje kon toeleven. En daar gebeurde het: na maar liefst 44 jaar schonk Evenepoel België opnieuw een overwinning van een grote Ronde. Om nadien ook nog eens wereld­kampioen te worden na een aanval op 55 kilo­meter van de finish!

Christophe Vandegoor is sportjournalist bij VRT. Hij geeft vooral commentaar bij wielerwedstrijden, op radio en tv. Tijdens vier Olympische Spelen bracht hij ook van andere sporten verslag uit. Hij schreef ook de biografie van motorcrosser Stefan Everts.

Uitgeverij Skribis | Vormgeving en cover Intertext | ISBN 978 94 644 4542 8

De laatste koningin

ADELE

De biografie

Danny White

Adele, geschreven door Danny White, is de meeslepende biografie van een ongekende wereldster. Ze verbluft de muziekwereld al meer dan tien jaar met haar oprechte teksten, bijzondere stem en buitengewone talent. Ze werd opgevoed door een alleenstaande moeder en geplaagd door sterfgevallen en verbroken relaties. Net toen alles goed leek te gaan, waren daar een scheiding en een carrièrebedreigende keelblessure. Deze biografie scheidt de mythen van de waarheid. Een boek boordevol inzichten in deze veelzijdige vrouw die haar eigen weg gaat in de wereld van de showbusiness.

Danny White schreef eerder een bestseller over One Direction en succesvolle biografieën over Harry Styles, Rihanna, Ariana Grande en will.i.am

Uitgeverij Kosmos | Vormgeving Intertext | Cover Terry Jonathans | ISBN 978 2159 871 0

De laatste koningin

DE SCHADUW­KAART

Mark Cloostermans

Augustus 1870. Frankrijk is in chaos: Pruisen is het land binnengevallen en het Franse leger maakt geen schijn van kans. Net nu aanvaardt Henri Conscience, privédetective, de opdracht om in de Franse hoofdstad op zoek te gaan naar een verdwenen dichter. Wat bezielt hem? Het heeft misschien iets te maken met Henri’s reisgenoot. Fiene Barbier is ondernemend, nieuwsgierig en provocerend zwartgallig. Henri is meteen gefascineerd. Maar dan wordt hij verdacht van moord, staan de Pruisen opeens voor de poorten van Parijs en komt het tot een politieke omwenteling.

Mark Cloostermans schreef 15 jaar lang voor De Standaard en andere media. Vanaf 2010 woonde hij in Barcelona, waar hij werkte als R&D grant consultant. In januari 2023 werd hij uitgever bij Houtekiet.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | ISBN 978 90 8924 941 8

De laatste koningin

KLEINE PAN EN DE DROOM­STEEN

Marc De Bel

Kleine Pan is anders. Ook al is hij intussen een jaartje ouder. Anders dan zijn grote broer, Strong, die alleen maar aan eten en zijn forse spierballen denkt. Anders dan zijn twee nichtjes, Sproet en Bles, die niks liever doen dan stoeien, ravotten en in bomen klimmen. Kleine Pan gaat liever rustig in zijn eentje op zoek naar vindsels. Zo noemt hij de mooie dingen die hij in het Grote Woud vindt. Of hij zit uren met zijn vriendinnetje, Pipa, op de Fluisterrots. Wegdromend en genietend van het gezang van de vogels, het gefladder van de vlinders, het gezoem van de insecten en de kleuren van de ondergaande zon. Maar dan vindt hij een vreemde steen. Een droomsteen, volgens oma Kigoma. Een steen die ervoor zorgt dat wat je droomt, ook echt gebeurt!

Marc De Bel debuteerde in 1986 hij met Het ei van oom Trotter. Sindsien is hij fulltime auteur en verschenen er al meer dan 150 titels van zijn hand. Hij valt geregeld in de prijzen bij de Kinder- & Jeugdjury, ontving al De Kleine Cervantes voor Ule en meerdere van zijn boeken werden met de Inclusieve Griffel beloond.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Buro Blikgoed | ISBN 978 90 8924 429 1

De laatste koningin

KOMT EEN PRIESTER BIJ BEËLZEBUB

Marnix Peeters

In Komt een priester bij Beëlzebub gaat de inslechte pastoor Ambrosius Pelkmans na een leven van ontucht en misbruik naar de hel. Daar maakt hij kennis met Beëlzebub, de duivel. De hel ziet er helemaal anders uit dan hij had verwacht – veel kleurrijker, en het gaat er creatief aan toe! Pastoor Pelkmans valt van de ene verbazing in de andere.

In deze roman vol wonderlijke personages – de huurdruïde Vava Ventvent, de Afrikaanse fee Bikita Vuist-Damdam, de bedorven ambtenaar Marcel Demol en de sekslustige non zuster Fernalia – worden alle zinnen uitgebreid geprikkeld. O ja: ook de lezer krijgt een rol van betekenis!

Marnix Peeters (1965) was een veelgeprezen (rock)journalist en interviewer voordat hij in 2012 als romanschrijver debuteerde. Intussen heeft hij elf succesvolle titels op zijn naam. Hij woont met vrouw en hond op een berg in de Belgische Oostkantons.

Uitgeverij Pottwal | Vormgeving Intertext | Cover Herman Houbrechts | ISBN 978 94 64594 70 6

De laatste koningin

CHAOS EN CHARISMA

Het succes­verhaal van Bessel Kok

Filip Michiels

Nederbelg Bessel Kok (Hilversum, 1941) maakte in de jaren zeventig en tachtig furore als mede-oprichter van SWIFT, het financiële dienstenbedrijf dat sinds de sancties tegen Rusland weer brandend actueel is. In 1992 erfde hij als kersverse CEO van de toenmalige RTT – vandaag Proximus – een totaal vermolmd overheidsbedrijf. Achthonderdduizend Belgen wachtten al jaren op een telefoonaansluiting en de politiek beschouwde het bedrijf als haar persoonlijk wingewest. Toen hij drie jaar later door diezelfde politiek naar de uitgang werd begeleid, waren de wachtlijsten grotendeels weggewerkt en had Bessel Kok de mobiele telefonie met succes geïntroduceerd in België. Intussen hebben ook de Tsjechen hem leren kennen: na het Belgische avontuur schoeide hij ook Český Telecom op een moderne leest. Eerder al had hij in Praag de latere president Václav Havel ontmoet via zijn decennialange engagement voor de schaaksport.

En ook in de wereld van film, theater, kunst en zelfs het wielrennen is Bessel geen vreemde. In Chaos en Charisma brengt journalist Filip Michiels het verhaal van een fascinerend leven, op basis van tientallen interviews met Bessel zelf en met sleutelfiguren uit zijn omgeving. Tegelijk leest dit boek als een kroniek van een ongemeen boeiende periode: van het bruisende Amsterdam van de jaren zestig over het kapot gepolitiseerde België in de jaren tachtig tot het bruisende Praag anno 2022.

Filip Michiels werkt al ruim 20 jaar als journalist voor onder meer Vacature Magazine, De Morgen, Trends, De Standaard, Bloovi en Doorbraak.be. Hij debuteerde in 2009 als auteur met een beknopte biografie van Mischaël Modrikamen en schreef daarna ook enkele economisch georiënteerde boeken.

Uitgeverij Ertsberg | Vormgeving en cover Intertext | ISBN 978 94 64369 65 6

De laatste koningin

NAAR JOUW AMERIKA EN TERUG

Brief voor Anna

Steven Debaere, Peter Debaere

New York, 30 juli 1921, een zaterdagavond. De weerslag van de Grote Oorlog is nog voelbaar, het optimisme van de Jazz Age lonkt. Met veel vertraging meert de luxueuze ss France aan. Een jonge vrouw van eenvoudige komaf gaat aan wal, een nieuw leven tegemoet. Elf jaar later keert Anna Remmerie terug naar huis, naar België. De Depressie is dan al overgewaaid vanuit de VS. De onheilspellende voortekenen van de dreigende wereldbrand zijn zichtbaar aan de horizon en de tijd van de grote trans-Atlantische migratie is voorbij. Anna sticht een gezin in een Vlaams vlassersdorp dat in de ban raakt van de Nieuwe Orde. De sporen van haar leven aan de andere kant van de oceaan vervagen…

Naar jouw Amerika en terug is het waargebeurde relaas van twee broers op twee continenten die het (buiten)gewone leven van hun grootmoeder in kaart brengen. ‘Ze ging dienen in Amerika’, zo werd gezegd, maar wat betekent dat? Vergeten brieven, verkleurde foto’s en een versleten adresboekje werpen licht op het verleden en wijzen naar New York, New Jersey en Long Island in het oosten van het land, en Thomasville in het zuiden. Het boek voert terug naar een turbulent verleden dat vandaag toch vrij vertrouwd aanvoelt: een wereld van globalisering, migratie en ongelijkheid.

Peter Debaere publiceert hij over internationale handel, multinationals, watermarkten en waterschaarste. Hij studeerde in Leuven en Keulen en promoveerde aan de University of Michigan. Steven Debaere is historicus en docent geschiedenis aan de lerarenopleiding van Hogeschool Vives in Brugge. Hij studeerde geschiedenis in Leuven en publiceert didactische artikels over allerlei historische onderwerpen, waaronder de Europese Unie.

Uitgeverij Pelckmans | Vormgeving Intertext | Cover Buro Blikgoed | ISBN 978 94 6401 921 6