De biecht van Dejan Veljkovic

Dejan Veljkovic

Op 10 oktober 2018 is het Belgische voetbal wereldnieuws. Tijdens een grootschalig onderzoek naar fraude en matchfixing valt het gerecht binnen bij 44 mensen uit de voetbalwereld. Voorzitters, scheidsrechters, trainers, makelaars en spelers worden gearresteerd en verhoord. Operatie Propere Handen ziet het daglicht. Al snel circuleert in de media één opvallende naam: Dejan Veljkovic, een spelersmakelaar die bestempeld wordt als de spilfiguur in het hele web van witwaspraktijken en matchfixing. Maar is hij de architect van het hele systeem of draaide hij mee in een wereld die altijd al corrupt was? In dit boek geeft zijn versie van de feiten. Hij schept een beeld van de tien jaar waarin hij voetbalmakelaar was en gaat daarbij geen enkele wanpraktijk uit de weg. Ja, hij heeft fouten gemaakt – maar hij was zeker niet de spin in het web. Een bom onder het Belgische voetbal.

Uitgeverij Pelckmans | Vormgeving Intertext | Cover Wim Esteban De Dobbeleer | ISBN 978 94 6383 188 8

Jaren van chaos

Berichten uit Brexitland

Ivan Ollevier

Ivan Ollevier volgt al jaren de politiek in het Verenigd Koninkrijk, en uiteraard ook de Brexit. In zijn nieuwe boek heeft hij het over wat voorafging aan de Brexit. Het Brexitreferendum van 2016 stortte het Verenigd Koninkrijk in een ongeziene politieke en maatschappelijke crisis. VRT-journalist Ivan Ollevier stond op de eerste rij en zag hoe het Britse politieke systeem in elkaar klapte. In de Conservatieve Partij grepen muiters en politieke vrijbuiters de macht, oud-ministers met een decennialange en eerbare staat van dienst werd de deur gewezen, in Downing Street installeerde zich een politieke avonturier, terwijl parlementsleden van de Labourpartij elkaar de tent uitvochten. ‘Shakespeareaans’ werd de tragedie soms genoemd, omdat het theater was van de bovenste plank, maar er waren ook slapstickmomenten die deden denken aan de Dikke en de Dunne. Maandenlang liep Ollevier rond in Westminster en zag met stijgende verbazing hoe het eiland dat ooit een baken was van stabiliteit en zekerheid op drift sloeg in een politieke storm. En toen moest de pandemie nog beginnen.

Ivan Ollevier is sinds 1998 de VRT-specialist voor het Verenigd Koninkrijk.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Pascal Van Hoorebeke | ISBN 978 90 8924 907 4

De Grand Tour in Italië

Onderweg in het mooiste land van Europa

Luc Verhuyck

In West-Europa markeert de Grand Tour of Italiëreis al sinds mensenheugenis de voltooiing en vervolmaking van de opleiding van talloze scholieren. Luc Verhuyck gidste tijdens zijn loopbaan als leerkracht circa duizend leerlingen op die reis naar de belangrijkste Italiaanse cultuursteden. In dit boek neemt Luc Verhuyck de lezer mee naar de bijzonderste plekken die deel kunnen uitmaken van een Italiëreis. Hij besteedt ruim aandacht aan de grote cultuursteden zoals Rome, Firenze, Venetië en Napels, aan monumenten en bezienswaardigheden, maar ook aan minder bekende en misschien onbeminde stukjes Italiaans erfgoed. Dit gevarieerde en informatieve boek biedt iedereen die geïntrigeerd is door de Grand Tour inspiratie: voor geëngageerde leerkrachten kan hij een leidraad zijn om zelf een Italiëreis te organiseren. Leerlingen kunnen hem gebruiken als voorbereiding op hun eigen Grand Tour en voor minder jonge lieden is het een buitenkans om de ‘Romereis’ die ze ooit met de school gemaakt hebben te herbeleven. Ook wie de reis om wat voor reden dan ook heeft gemist, krijgt met dit boek alsnog de mogelijkheid om die lacune op te vullen.

Luc Verhuyck organiseerde 23 jaar de Italiëreizen voor de school waar hij lesgaf en hij begeleidt nog altijd reizen naar Rome, Firenze, Venetië en Napels, waar hij ook lezingen over geeft. Hij publiceerde eerder al anekdotische reisgidsen over deze vier Italiaanse cultuursteden.

Uitgeverij Pelckmans | Vormgeving Intertext | Cover Herman Houbrechts | ISBN 978 94 6310 419 7

TiM

De officiële biografie van Avicii

Mans Mosesson

Tim is de intieme en officiële biografie van Avicii. Tim Bergling was een zeer succesvolle dj en producer, maar ook een introverte jongen die moeilijk om kon gaan met zijn wereldwijde succes. Zijn mentale en fysieke problemen hadden het einde van zijn leven tot gevolg. Onderzoeksjournalist Måns Mosesson schetst, door middel van interviews met Tims familie, vrienden en collega’s uit de muziekindustrie een eerlijk en aangrijpend beeld van Tim en zijn zoektocht in het leven. ‘Tim’ is een aangrijpend verhaal over je weg vinden in het leven, terwijl je op jonge leeftijd te maken hebt met stress, depressie, angst, megasucces, roem en verslaving.

Uitgeverij Kosmos | Vormgeving Intertext | Cover Terry Jonathans & Miroslav Šokčić | ISBN 978 90 2157 647 3

(S)Toverij Met Frieten

Marc De Bel

Papa en mama gaan een weekendje naar Rome. Mona vindt dat helemaal niet erg, want zij mag gaan logeren bij oma en opa. Die wonen met hun honden Frikandel en Satee op een boerderij op de buiten, maar ze hebben ook een frituur, Frituur Sunshine. Die wordt al generatieslang uitgebaat van vader op zoon/dochter met veel plezier en liefde voor de friet. De schatrijke bouwondernemer, Rupert Vrominck, wil de frituur echter erg graag kopen, zodat hij die kan slopen om er een gigantisch appartementsgebouw neer te poten. Maar opa en oma weigeren elk bod, hoe hoog ook. Tot oma en Vrominck een gewaagde weddenschap aangaan en de poppen, of liever: de frieten, aan het dansen gaan… (S)Toverij Met Frieten is een magisch, knotsgek, maar ook ontroerend verhaal dat je nooit gelooft als je het niet zelf hebt gelezen. En ook een liefdevolle ode aan onze Belgische frietcultuur!

Marc de Bel debuteerde in 1986 hij met Het ei van oom Trotter. Sindsien is hij fulltime auteur en verschenen er al meer dan 150 titels van zijn hand. Hij valt geregeld in de prijzen bij de Kinder- & Jeugdjury, ontving al De Kleine Cervantes voor Ule en meerdere van zijn boeken werden met de Inclusieve Griffel beloond.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Jan Bosschaert en Beeldzorg | ISBN 978 90 8924 967 8

Botsen de beschavingen?

20 jaar na 9/11. Nog altijd het Noorden kwijt

Bart De Wever, Lisbeth Imbo, Khalid Benhaddou

Twintig jaar na de terroristische aanslagen van 9/11 staat Botsen de beschavingen? stil bij de maatschappelijke polarisatie die sindsdien stevig escaleerde. Bart De Wever gaat samen met Khalid Benhaddou op zoek naar een antwoord op de vraag of beschavingen botsen. En als ze dan botsen, is er dan toch nog toekomstperspectief? De polarisatie tussen christendom en islam is een aanleiding en opstap om ook in andere domeinen te onderzoeken hoe gepolariseerd het publieke debat daar gevoerd wordt. De Wever en Benhaddou sparen geen heilige huisjes. Thema’s als integratie, identiteit, vrije meningsuiting en de wokecultuur, fake news en social media, globalisering en migratie, en klimaat komen aan bod. Stuk voor stuk domeinen waarin de breuklijnen heel zichtbaar zijn en waarin bij heel wat mensen fundamentele onrust en onbehagen leeft.

Is onze identiteit nog krachtig genoeg om tot een oplossing te komen? En wat houdt zo’n oplossing dan in? Is het een pakket regels en wetten? Hoort een samenleving niet zelf een probleemoplossend vermogen te hebben? Waar liggen de antwoorden richting unificatie tussen verschillende mensen en verschillende groepen? Is er überhaupt nog een narratief en een basisverhaal? Of neemt fatalisme het helemaal over?

Uitgeverij Pelckmans | Vormgeving Intertext | Cover Ron Reuman | ISBN 978 94 6401 431 0

Doe en denk als Arsène Lupin

Stéphane Garnier

Bestsellerauteur Stéphane Garnier laat in Doe en denk als Arsène Lupin zien wat wij van de charmante dief kunnen leren. Het onmogelijke realiseren door het onvoorstelbare te bedenken? Dat is precies wat Arsène Lupin doet om zijn plannen uit te voeren. De gentleman-schurk is altijd zelfverzekerd in alles wat hij onderneemt. Zeker als het gaat om zijn bedrog en listen die hij altijd voor een goede zaak aanwendt. Hij gebruikt zijn intelligentie en logica op een manier die indruist tegen alles waarvan iedereen denkt dat het een gegeven is. Met andere woorden: hij is een meester in het out of the box denken.

Hoewel charismatische en charmante Arsène Lupin al in 1905 door Maurice LeBlanc werd bedacht, is hij door de bekende tv-serie Lupin weer helemaal in de picture! Zijn probleemoplossend vermogen en veerkracht in moelijke situaties, zelfs als hij daarmee de wet overtreedt, spreken ook nu tot de verbeelding. Laat Lupin je coach zijn! Leer van Lupin hoe je je op een slimme en elegante manier uit moeilijke situaties kunt redden. Zijn adviezen gaan je helpen om het beste uit je zelf te halen, of het nu in je werk of je privéleven is. Leer denken buiten de kaders om je doelen te realiseren. Je zult merken dat zijn grote en kleine geheimen worden snel onmisbaar worden…

Uitgeverij Kosmos | Vormgeving Intertext | Cover Terry Jonathans | ISBN 978 90 2159 005 9

In gesprek met Johan Braeckman

Een zoektocht naar menselijkheid - Deel 1

Dirk Verhofstadt

In de zomerperiodes van 2020 en 2021 voerden Dirk Verhofstadt en Johan Braeckman wekenlang indringende gesprekken over diverse onderwerpen. De rode draad in hun conversaties is de vraag wat menselijkheid betekent. In dit boek behandelen ze fascinerende kwesties als de opkomst van Homo sapiens, Darwin en de evolutietheorie, irrationalisme, religie, humanisme en atheïsme. Vanaf welk moment in de prehistorie kunnen we spreken van een mens? Welke typische kenmerken heeft de mens? Vanwaar de spanning tussen rede en geloof? In 2022 verschijnt een tweede boek. Daarin bespreken ze de maakbaarheid van de mens, de vrije wil, de oorsprong van geweld, de relaties tussen mensen en dieren, en de zin en betekenis van het leven.

Dirk Verhofstadt is moraalfilosoof en auteur van verschillende politieke, filosofische en historische boeken. Hij doceerde media-ethiek aan de Universiteit Gent en maakte een doctoraat over Pius XII en de vernietiging van de Joden. Johan Braeckman was zijn promotor. Johan Braeckman is hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit Gent. Hij was jarenlang Socrates Hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Als scepticus en filosoof stelt hij kritische vragen bij elke vorm van mythisch en irrationeel denken. Hij specialiseerde zich in Darwins evolutietheorie en publiceerde meerdere boeken en hoorcolleges, over diverse onderwerpen. Zijn belangrijkste studieobject is de mens.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Herman Houbrechts | ISBN 978 90 8924 978 4

Ik krijg altijd* gelijk

* te laat

Jean-Marie Dedecker

Geen blad voor de mond. En altijd recht voor de raap. Met de voeten vooruit, en soms kort door de bocht. Met een grote mond, en een klein hartje. Jean-Marie Dedecker gaat geen onderwerp uit de weg, denkt, schrijft, spreekt. Soms te vroeg. Maar uiteindelijk krijgt hij wel gelijk.

Al tien jaar lang schrijft Dedecker wekelijks een fel besproken column op Knack.be. Daarin laat hij geen enkel onderwerp onbesproken. Sport, Vlaamse en federale politiek, het dagelijkse leven van jan-met-de pet, die te vaak verwaarloosd wordt door de Heren van Brussel. Fake news, woke, klimaatopwarming, transfers, Vivaldi… zijn niet veilig voor zijn scherpe visie. Hij legt vaak de vinger op de wonde, maar het land beseft doorgaans te laat dat Dedecker gelijk had. Te vroeg… Heilige huisjes zijn aan hem niet besteed. Dedecker schrijft wat hij denkt en hij doet wat hij schrijft.

Jean-Marie Dedecker is zakenman en liberaal politicus. Hij was judocoach van 1981 tot 2000. In 2007 richtte hij de LDD op. In 2015 kreeg hij de Prijs voor de Vrijheid van de denktank Libera!

Uitgeverij Ertsberg | Cover en vormgeving Intertext | ISBN 978 94 64369 16 8