KAAS EN DE EVOLUTIE­THEORIE

Bas Haring

Kaas en de evolutietheorie is een boek voor nieuwsgierige mensen vanaf 11 jaar – maar het is niet alleen voor kinderen. Het boek vertelt hoe de evolutietheorie van Charles Darwin een licht werpt op alledaagse en interessante vragen als: Waarom is het leven ontstaan? Hoe is kaas uitgevonden? Hoe kunnen we onsterfelijk worden? Wat is goed en kwaad? Mag je de wet overtreden? Waarom krijgen we kinderen? Is homoseksualiteit natuurlijk? Hoe ontstaan familiebanden? Bestaat God?

Het boek werd bekroond met de Gouden Uil voor Jeugd­literatuur en de Eureka!-prijs voor populaire wetenschappelijke literatuur. Het is in diverse talen vertaald en kreeg in Duitsland de prijs voor het beste wetenschappelijke boek.

Bas Haring (1968) promoveerde in 1997 op een onderzoek in de Kunstmatige Intelligentie. Sinds 1 oktober 2006 bekleedt hij de eerste Leidse leerstoel 'Publiek begrip van wetenschap'. Haring noemt zichzelf 'volksfilosoof'. Dankzij het succes verschijnt in 2015 de 25ste druk van dit boek.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Tom Houtekiet | ISBN 978 90 5240 600 8

In gesprek met Etienne Vermeersch

Een zoektocht naar waarheid

Dirk Verhofstadt

Etienne Vermeersch (1934) is filosoof, emeritus-hoogleraar, en al dertig jaar een van de meest toonaangevende filosofen in ons land. Oorspronkelijk studeerde hij voor priester, maar na vijf jaar trad hij uit de jezuïetenorde en werd atheïst. Hij weerlegt het bestaan van God, onderzoekt de historiek en de inhoud van de Bijbel en de Koran, en keert zich tegen de vrouwonvriendelijke praktijken in de geopenbaarde godsdiensten.

Vermeersch neemt heldere standpunten in over geboorte­beperking, de (bio)ethiek, het leefmilieu, de rechten van dieren, de Belgische communautaire problemen en de rol van paus Pius XII tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij verdiept zich in de oorsprong van het monotheïsme, menselijke vrijheid en hersenonderzoek, de wezenskenmerken van kunst, de onmogelijkheid van onsterfelijkheid, de constructie van een kunstmatige mens en de recente pedofilieschandalen in de katholieke kerk. Hij bewondert uiteenlopende persoonlijkheden zoals Johan Sebastian Bach, Hans en Sophie Scholl, Nelson Mandela, Ayaan Hirsi Ali, Vermeer, Baudelaire, Giorgione en Hugo Claus.

Dirk Verhofstadt voerde in de zomer 2010 met Etienne Vermeersch lange, indringende gesprekken over de thema’s die de filosoof al zijn hele leven bezig houden in zijn zoektocht naar waarheid.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Jan Hendrickx | ISBN 978 90 8924 145 0

Het leven, niets dan het leven.

Cyriel Buysse en zijn tijd

Joris van Parys

Cyriel Buysse (1859-1932) was schrijver en fabrikant. Hij was de Vlaamse naturalist bij uitstek, een verteller par excellence, een pionier van de moderne roman in Vlaanderen. In zijn jonge jaren pendelde hij tussen Nevele en New York, later tussen Deurle en Den Haag. Met Maurice Maeterlinck, Louis Couperus en de schilder Emile Claus onderhield hij duurzame vriendschappen. Als vrijzinnig liberaal met socialistische sympathieën, maar ook als tegenstander van zowel Vlaams- als Franshaters botste hij met zowat alle taboes van zijn tijd.

Dit boek maakt korte metten met de clichés en vooroordelen waarmee Buysse zijn leven lang werd achtervolgd. Bovendien is het een verrassende combinatie van biografie en historiografie: 75 jaar Vlaamse en Europese cultuurgeschiedenis als achtergrond en context van een intrigerend schrijversleven in het grensgebied van de 19de en de 20ste eeuw.

Joris van Parys (1944) publiceerde eerder de biografie van beeldend kunstenaar Frans Masereel, die werd vertaald in het Duits en het Frans. Het boek werd bekroond met de Gouden Uil 1996 en de Henriëtte de Beaufort-prijs 2001. Net als Masereel, een biografie is ook ‘Het leven, niets dan het leven’ een boeiende combinatie van biografie en historiografie: 75 jaar Vlaamse en Europese cultuurgeschiedenis als achtergrond en context van een intrigerend schrijversleven in het grensgebied van de 19de en de 20ste eeuw. ‘Het leven, niets dan het leven’ werd bekroond met de ABN AMRO Bank Prijs voor het Beste Non-Fictie Boek 2007, de Prijs voor Letterkunde van de Vlaamse Provincies voor monografie 2008 en met de Prijs van de Provincie Oost-Vlaanderen voor Letterkunde 2007. In 2015 verscheen zijn biografie over Raymond Brulez.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Jan Hendrickx | ISBN 978 90 8924 166 5

De onge­lovige Thomas heeft een punt

Een handleiding voor kritisch denken

Johan Braeckman & Maarten Boudry

Johan Braeckman (1965) studeerde aan de UGent, de VUB en de University of California. Hij publiceerde boeken over bio-ethiek, Darwin en de geschiedenis van de wijsbegeerte. Hij was Socrates Hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en doceert filosofie aan de UGent. Maarten Boudry (1984) studeerde wijsbegeerte en wetenschapsfilosofie aan de UGent. Hij schreef een doctoraat over pseudowetenschappen en publiceerde over wetenschap en religie, evolutietheorie, irrationaliteit en naturalisme.

Johan Braeckman (1965) studeerde aan de UGent, de VUB en de University of California. Hij publiceerde boeken over bio-ethiek, Darwin en de geschiedenis van de wijsbegeerte. Hij was Socrates Hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en doceert filosofie aan de UGent. Maarten Boudry (1984) studeerde wijsbegeerte en wetenschapsfilosofie aan de UGent. Hij schreef een doctoraat over pseudowetenschappen en publiceerde over wetenschap en religie, evolutietheorie, irrationaliteit en naturalisme.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Jan Hendrickx | ISBN 978 90 8924 188 7

De Arabische revolutie

Jef Lambrecht

Ook de Tunesische straatventer Mohammed Bouazizi zal niet hebben verwacht dat zijn wanhoopsdaad op 17 december 2010 het sein zou zijn voor een omwentelingsgolf die de hele Arabische wereld zou overspoelen. De zelfmoordactivist was geen godsdienstwaanzinnige maar een opstandeling tegen onrecht, willekeur, machtsmisbruik, graaicultuur, vriendjespolitiek en despotisme. Bouazizi wees met zijn daad op een ernstige kwaal die iedereen al tientallen jaren kende en tientallen jaren had genegeerd.

De revolutionaire tsunami spaarde geen enkel Arabisch land. Regimes die eeuwigdurend schenen stortten als kaartenhuizen in elkaar. Grootmachten en geheime diensten zagen zich verplicht halsoverkop hun strategieën te herzien. De wereld veranderde, de geschiedenis kwam in een onverwachte stroomversnelling. De Arabische Revolutie duurde enkele maanden. Dan intervenieerde de buitenwereld.

Jef Lambrecht (1948) was van 1978 tot 2010 journalist bij de VRT-radio, gespecialiseerd in het Midden-Oosten.

Uitgeverij Van Halewyck | Vormgeving en cover Intertext | ISBN 978 94 6131 061 3

De ont­sporing

Paul Jambers

Zomer 1989. Farah is een jonge vrouw van gescheiden ouders, die haar vader jaren niet meer heeft gezien. Ze belt aan bij de schrijver Victor Armas, van wie ze denkt dat hij haar vader vroeger heeft gekend. Ze wil dat hij naar hem op zoek gaat. Maar de schrijver weigert. Diezelfde nacht krijgt Armas een tweede onverwachte bezoekster. Het is Laura, een vriendin van Farah. Ze is in paniek want Farah is sinds haar bezoek aan Armas verdwenen.

Zonder het te willen raakt Armas betrokken bij de verborgen levens van de twee meisjes en krijgt steeds minder vat op gebeurtenissen die hij niet kan verklaren. Langzaam ontdekt hij dat alles te maken heeft met de jaren zestig toen hij zijn eigen kleine seksuele revolutie beleefde.

De ontsporing is een roman vol verrassende wendingen, waarin Paul Jambers op een ongenadige manier afrekent met zijn leeftijdgenoten.

Paul Jambers (1945) maakte spraakmakende reportages voor Panorama. Op VTM haalde hij van 1992 tot 2003 met de serie Jambers de hoogste kijkcijfers en hij werd bekroond met tal van pers- en publieksprijzen.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving en cover Intertext | ISBN 978 90 8924 194 8

Religieus geweld bij joden, christenen en moslims

Mark Heirman

Christelijke auteurs reduceren de kruistochten graag tot een vervelende voetnoot bij de overwegend vreedzame verspreiding van het christendom. Arabische en islamitische auteurs denken daar anders over. Die zien in elke westerse soldaat in het Midden-Oosten nog altijd een verdoken kruisvaarder. Hoe dan ook, het Westen is nog altijd de meest bewapende regio ter wereld en voerde de voorbije tien jaar oorlogen in Afghanistan, Irak, Libië en Mali, en de Russen in Tsjetsjenië. Niet omgekeerd. Tegelijk heeft het religieus geweld onder joden, christenen en moslims nog niets van z’n middeleeuwse kracht ingeboet, zeker niet in en rond Jeruzalem, al veertien eeuwen lang de navel van de monotheïstische wereld.

Mark Heirman (1947) is Vlaams cultuurfilosoof en polemoloog met katholieke roots. Hij schreef boeken over onder andere Maria Magdalena, de lijkwade van Turijn en Waterloo. Hij was jarenlang adviseur en tekstschrijver voor Guy Verhofstadt.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover ??? | ISBN 978 90 8924 253 2

Fantastisch!

Over het universum in ons hoofd

Kris Verburgh

Fantastisch! gaat voor één keer niet enkel over het heelal, of Darwin, of de hersenen, maar verenigt alle drie vakgebieden in een fantastisch verhaal dat veertien miljard jaar overspant, om een antwoord te geven op de vraag: wat is het om mens te zijn?

Fantastisch! gaat over het ontstaan van het universum en het leven, over de evolutietheorie, de werking van onze hersenen, bewustzijn, denkende computers, kwantummechanica en religie. Mede dankzij recente wetenschappelijke ontdekkingen wil Fantastisch! zelfs de laatste, ultieme vraag beantwoorden: bestaat er een opperwezen? Is er meer dan alleen maar materie en energie? Hiervoor introduceert de auteur een nieuw begrip, het contextverhaal, dat uit drie pijlers bestaat om zo de lezer zelf tot zijn ultieme besluit te laten komen. Fantastisch! gaat niet enkel over wetenschap, maar is ook een filosofisch en spiritueel boek dat gevoelens van ontzag en verwondering wil oproepen, evenals het vermogen om onszelf te relativeren.

Kris Verburgh studeerde geneeskunde in Antwerpen. Sinds zijn kleuterjaren is hij geïnteresseerd in wetenschappen. Recent publiceerde hij een mega-bestseller met ‘De voedselzandloper’. Hij geeft lezingen in België en Nederland over mens, gezondheid en heelal.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Isabelle Van Laerhoven | ISBN 978 90 5240 984 9

De stad van de dromende boeken

Walter Moers

Als de peetvader van de jonge dichter Hildegunst von Mythenmetz sterft, laat hij zijn beschermeling niet veel meer na dan een manuscript. Mythenmetz, een lintworm, ziet zich gedwongen het geheim van zijn afkomst na te gaan. Het spoor leidt naar Buchheim in Zamonië, de Stad van de Dromende Boeken. Als de held de stad betreedt is het alsof hij de deur van een gigantische boekhandel opentrekt.

Walter Moers ontvoert de lezer naar het betoverde rijk van de literatuur, waar lezen een avontuur is, waar boeken hun lezers niet alleen op een spannende manier vermaken en aan het lachen brengen, maar ook tot waanzin drijven.

De stad van de dromende boeken is een avonturenroman met de vaart van een thriller, een horrorverhaal vol romantisch uitvergrote creaturen en een bijzonder leuke parodie op de wereldliteratuur. Tenminste als je met grappen over Goethe en Shakespeare kunt lachen. Of niet.

Walter Moers (1957) woont in Hamburg en staat bekend om zijn meeslepende fantastische romans. Hij creëerde met verpletterend succes personages als Käpt'n Blaubär, het Kleine Arschloch, de Alte Sack, het fictieve land Zamonië en de stripfiguur Adolf. Zijn boeken werden in tientallen talen vertaald en worden binnenkort verfilmd.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving en cover Intertext | ISBN 978 90 8924 168 9

Manneke Pis

Een biografietje

Geert van Istendael

Manneke Pis staat bekend als de oudste burger van Brussel. Zonder enige twijfel is hij ook de beroemdste burger van de stad. Toeristen uit binnen- en buitenland kunnen maar niet genoeg krijgen van het impertinente, bronzen jongetje. De Brusselaars zelf omringen het kind met jaloerse zorg. Ze herkennen in het manneke hun zin voor anarchisme, voor tolerantie en bovenal hun zelfspot. Manneke Pis is de antiheld der antihelden: een klein kind, bloot en schaamteloos. Welke stad durft het aan een plassende kleuter te verheffen tot symbool? Brussel dus. Intussen is Brussel wel de hoofdstad van Europa.

Geert van Istendael ploos de bewogen geschiedenis uit van fontein en beeld. De verhalen over het manneke, al dan niet verzonnen, duiken terug tot diep in de middeleeuwen. Vandaag moet de oudste burger van Brussel wel wat concurrentie dulden in eigen stad (met Jeanneke Pis!) en elders in België. Je vindt zijn beeltenis tot in Japan.

Geert van Istendael publiceerde poëzie, romans, sprookjes en essays. Steeds weer richt hij papieren monumenten op voor zijn onbegrepen, ongeliefde stad Brussel.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Jan Hendrickx | ISBN 978 90 8924 113 9

De keizer van Oostende

Wim Van den Eynde & Luc Pauwels

De geruchten over de bewindsploeg in Oostende worden steeds luider: machtsoverschrijding, belangenvermenging, de vreemde rol van het basket in het politieke en sociaaleconomische weefsel. Wim Van den Eynde en Luc Pauwels besloten om ter plaatse te gaan kijken. Ze woonden gemeenteraden bij, gingen praten met mensen uit de politiek van Oostende, het bedrijfsleven, de sport, het sociale en culturele middenveld. Ze lazen gemeenteraadsverslagen, persartikels en jaarverslagen van gemeentebedrijven.

Dit boek is de neerslag van dit onderzoekswerk. De geruchten werden ingevuld, bijgekleurd, gecorrigeerd, maar ook aangescherpt. Eén beeld dat steeds weer terugkwam, was dat van Johan Vande Lanotte als een geniaal strateeg met een extreme machtshonger, die al twintig jaar op het hoogste niveau in de nationale regering meedraait, maar tegelijk een hele stad en regio wil controleren en beheersen.

Uitgeverij Van Halewyck | Vormgeving Intertext | Cover Filip Coopman | ISBN 978 94 6131 099 6

LAURENT

Zondaar van Laken

Mario Danneels

Het leven van Laurent leest als een waargeworden shakespeariaans koningsdrama. Als overgevoelige puber ging hij op zoek naar de liefde en aandacht die zijn uithuizige ouders hem ontzegden. Zijn jeugd werd getekend door ellendige eenzaamheid en het besef dat zijn familie hem als een bijkomstigheid beschouwde naast zijn oudere broer. Toen Laurent zich deed gelden door te rebelleren, schafte koning Boudewijn de Salische wet af. Laurent zon op wraak en begon aan zijn eigen dwarse weg te timmeren. Het maakte hem razend populair, maar hij is altijd het slachtoffer van zijn opvoeding gebleven.

Dit boek toont de psychische blessures van de prins en legt die uit aan de hand van nieuwe getuigenissen en een schat aan informatie. Nooit eerder werden de huwelijksproblemen van Albert en Paola, het soms onthutsende belang van het geloof aan het hof, en de diepe impact daarvan op Laurent, zo grondig geanalyseerd.

Mario Danneels (1981) ontketende bijna acht jaar geleden een mediastorm met de bestseller ‘Paola. Van la dolce vita tot koningin’. Hij woont nu in Ierland en werkt er als freelancejournalist.

Uitgeverij Van Halewyck | Vormgeving en cover Intertext | ISBN 978 94 6131 078 1

MARLON BRANDO

Met de billen bloot

Darwin Porter

Marlon Brando gebruikte al vroeg zijn fysieke aantrekkingskracht als een wapen om rollen en invloed te krijgen, eerst op het toneel, daarna in Hollywood. En dat deed hij zonder gene. Hij dook niet alleen de koffer in met Marilyn Monroe, Marlene Dietrich, Vivien Leigh, Grace Kelly, Anna Magnani en Ava Gardner – om er maar een paar te noemen – maar ook met Montgomery Clift, James Dean, Cary Grant, Burt Lancaster, Tennessee Williams, Laurence Olivier, Rock Hudson en Leonard Bernstein. Zijn (bi-)seksuele honger was legendarisch.

De rollen die Brando in het ware leven speelde, choqueerden nog meer dan zijn filmrollen. Over die hoogtijdagen in het professionele en persoonlijke leven van Brando praatte Darwin Porter met vrienden, vertrouwelingen en vijanden van de acteur. Het resultaat is een vuistdikke, smeu biografie vol getuigenissen, weetjes en geheimen over misschien wel de grootste acteur van de twintigste eeuw.

Darwin Porter werkte voor The Miami Herald als journalist, hij was de buurman van Tennessee Williams (die hem al vroeg verhalen over Brando vertelde) en schreef eerder intieme biografie over Humphrey Bogart en Katharine Hepburn.

‘Brando met de billen bloot mag gerust naast de biografie van Peter Manso uit 1993 staan, vooral omdat dit boek een aspect van Brando’s persoonlijkheid uitdiept dat Manso slechts mondjesmaat aanraakt, ofwel door gebrek aan bronnen, ofwel door terughoudendheid. Maar wie van sappige roddels houdt, waant zich in de hoogste hemel.’ The Sunday Times

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Jan Hendrickx | ISBN ???

Brussel. De tijdbom tikt verder

Luckas Vander Taelen

‘Ik woon vlakbij een buurt in Vorst die je zelfs met de meest multiculturele vooringenomenheid niet anders dan als getto kunt omschrijven. Ik fiets er elke dag door en beleef steeds een ander avontuur. Dubbelgeparkeerde auto’s, chauffeurs die een kruispunt blokkeren om met elkaar te praten, rondhangende jongeren die je bekijken alsof je op hun privédomein komt.’

In oktober 2009 schreef GROEN!-politicus Luckas Vander Taelen in De Standaard een column over de problemen waarmee hij in zijn Brusselse buurt geconfronteerd werd. Deze lokte felle reacties uit, omdat kritische bedenkingen over veiligheid en multiculturaliteit veeleer met extreemrechts geassocieerd worden.

In dit boek combineert Vander Taelen teksten over dit thema met het verhaal van zijn politiek engagement in Brussel en met bedenkingen bij de toekomst van de enige grootstad die dit land rijk is.

Luckas Vander Taelen (1958) woont in de Brusselse gemeente Vorst. Hij is sinds 2009 Vlaams volks­vertegenwoordiger voor GROEN! Als cineast maakte hij onder meer documentaires voor het RTBF-programma ‘Striptease’ en de tv-serie ‘De laatste getuigen’.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Jan Hendrickx | ISBN 978 90 8924 199 3

De Verenigde Staten van Europa

Guy Verhofstadt

Frankrijk en Nederland hebben ‘neen’ gezegd tegen de Europese Grondwet. De redenen voor dat neen zijn echter zeer diffuus. Naast nationale politieke motieven werd de Grondwet afgewezen om zeer uiteenlopende redenen. Sommigen vonden dat er te veel Europa is. Hoe moet het nu verder? Europa staat inderdaad op een kruispunt. Nochtans is de keuze vrij eenvoudig. Laten we Europa verschrompelen tot een zuivere vrijhandelszone, zoals sommigen wensen? Of nemen we de Europese draad opnieuw op, creëren we nu een hecht politiek Europa dat een rol kan spelen in de wereld? De Belgische Eerste Minister Guy Verhofstadt spreekt klare taal. Hij wil een ‘Verenigde Staten van Europa’ creëren, met alle lidstaten van de Europese Unie als het kan, met enkele voortrekkers als het moet. Het boek is verplichte lectuur voor iedereen die Europa lief heeft.

Guy Verhofstadt (Dendermonde, 1953) was premier van België. Op dit moment is hij voorzitter van de Liberale Fractie in het Europees Parlement.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Herman Houbrechts | ISBN 978 90 5240 862 0

De navel­streng door­knippen (twee­talige editie)

Delphine Boël

Koningsdochter en kunstenares. Delphine Boël vertelt voor het eerst haar eigen verhaal. Om allerlei verzinsels en vooroordelen te ontkrachten die over haar in omloop zijn, doet zij in dit rijk geïllustreerde boek een doekje open over haar herkomst. Zonder schroom spreekt zij over haar kinderjaren en haar jeugd als tegendraadse tiener. Ze praat over de ontkenning van haar bestaan als dochter van, wat resulteert in een gevecht om erkenning van haar authentiek talent als kunstenares. Ze haalt uit naar haar botsingen met de roddelpers en de wereldwijde bekendheid die haar om de verkeerde redenen in de publieke belangstelling brengt.

Delphine Boël wil haar leven terug en om dat te bereiken kiest zij als gedreven artieste voor het onzekere van het avontuur. Haar werk is persoonsgebonden en daarom ook zo authentiek. Zij is een geëngageerde observator van maatschappelijke vraagstukken, waarin zij zich zowel kritisch als kwetsbaar opstelt.

Uitgeverij Wever & Bergh | Productie Intertext | Cover Emmanuel Bonaffini | ISBN 978 90 7890 222 5

De ogen van de panda

Een kwarteeuw later

Etienne Vermeersch

In de loop van de jaren tachtig ging Etienne Vermeersch op zoek naar de essentie van het ecologisch probleem. Hoe is het ontstaan, hoe komen we tot een oplossing en welke milieu-ethiek is daarvoor nodig? In 1988 publiceerde hij de bestseller De ogen van de panda – Een milieufilosofisch essay.

Nu, bijna een kwarteeuw later, brengt hij een herwerkte uitgave. De oorspronkelijke tekst wordt getoetst aan de gebeurtenissen en publicaties die elkaar sindsdien hebben opgevolgd. En wat blijkt? De kern van Vermeersch’ betoog houdt nog altijd stand, sterker, de argumenten van toen hebben aan kracht gewonnen.

‘In De ogen van de panda plaatst Etienne Vermeersch de vele stukken van de milieupuzzel in een globaal en samenhangend kader. Vanuit een verbluffend perspectief confronteert hij de lezer met zijn kijk op de milieuproblematiek.’ (Het Volk)

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Jan Hendrickx | ISBN 978 90 8924 112 2

Wielemie

Sporten voor het leven

Marieke Vervoort

Geen sportievere vrouw dan Marieke Vervoort. Basketbal, diepzeeduiken, zwemmen, triatlon, spurt: ze heeft het allemaal gedaan. Ze nam in 2007 zelfs deel aan de Iron Man in Hawaï, de zwaarste en meest prestigieuze sportwedstrijd van de wereld. Maar de kroon op haar werk was zonder meer de zilveren medaille op de tweehonderd meter en de gouden medaille op de honderd meter op de Paralympics 2012. Marieke zit sinds 2000 in een rolstoel, verlamd door een zeldzame spierziekte. Iedere dag opnieuw verkent ze haar slinkende mogelijkheden en zoekt ze nieuwe grenzen op. Uit de diepste vezels van haar lichaam put ze met een ijzeren geest en onnoemelijk veel doorzettingsvermogen de kracht om boven zichzelf uit te stijgen.

Dit boek is het verhaal van een jonge vrouw die getroffen wordt door het noodlot maar weigert te berusten. Ze vertelt over de impact van de ziekte op haar jonge leven.

Marieke Vervoort (1979) werd in 2006 wereldkampioene kwarttriatlon handcycle en een jaar later wereldkampioen in alle categorieën. In 2007 won ze in het VTM-programma Trots van Vlaanderen de trofee van Doorzetter van het Jaar. Maar de kroon op haar werk was zonder meer de zilveren en gouden medaille op de Paralympics 2012.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Maarten Deckers | ISBN 978 90 8924 232 7

Pluche

Over de banalisering van extreemrechts

Karel De Gucht

Het populisme, dat politiek onmogelijk maakt, is doorgedrongen in kringen en partijen die traditioneel niet in de extreemrechtse hoek onder te brengen zijn. Het maatschappelijke klimaat werkt de banalisering van extreemrechts in de hand. De komende maanden zal duidelijk worden of de gemeenteraadsverkiezingen een trendbreuk vormden in de Vlaamse politieke geschiedenis of niet meer dan een hapering waren in het democratische afbraakproces dat intussen meer dan 15 jaar aan de gang is.

Pluche is in de eerste plaats een aanklacht tegen het schuldig verzuim van vele politici, journalisten en intellectuelen die de democratische samenleving mee vorm zouden moeten geven.

Karel De Gucht was Belgisch minister van Buitenlandse Zaken en Europees Commisaris voor Handel. Hij publiceerde eerder onder meer ‘De toekomst is vrij’, door de pers uitgeroepen tot het beste politieke boek van de jongste tijd.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Jan Hendrickx | ISBN 978 90 5240 961 0

Een waardig levens­einde

8ste druk

Wim Distelmans

Een waardig levenseinde maakt de lezer mondig tegenover de medische wereld. Het boek is ook bedoeld voor zorgverleners die op een invoelende manier met hun patiënten willen omgaan. Het veegt een aantal hardnekkige mythes over het gebruik van morfine van tafel, bevat tips voor bestrijding van pijn en doodsangst, verklaart waarom dokters, ondanks de euthanasiewet, nog altijd aarzelen om bij euthanasie te helpen en legt uit hoe het levenseinde met spiritualiteit en psychologische ondersteuning kan verzacht worden. Het is vooral ook een pleidooi voor een verandering in onze houding tegenover ongeneeslijke patiënten en tegen therapeutische hardnekkigheid. De nieuwe editie bevat 24 extra pagina’s actualisering over onder meer recente ontwikkelingen in de (palliatieve) zorg.

Wim Distelmans (1952) is kankerspecialist en professor in de palliatieve geneeskunde aan de VUB. Hij pionierde in België voor de erkenning van palliatieve zorg en vocht voor het recht op euthanasie. Hiervoor werd hij in 2003 bekroond met de Arkprijs van het Vrije Woord.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving en cover Intertext | ISBN 978 90 8924 026 2

Will Tura

Sandy Blanckaert

Will Tura (20 augustus 1940) staat al meer dan een halve eeuw op de planken, bracht meer dan honderd platen uit, was de eerste Vlaamse artiest die in 1974 Vorst Nationaal liet vollopen, stond ruim negenduizend keer op een podium en als een bevlogen topsporter treedt hij nog steeds op. Hij heeft een gigantisch palmares en speelde een cruciale rol in de Vlaamse muziekwereld. Maar wie is Will Tura eigenlijk?

In interviews met de pers is Will steeds op zijn qui-vive, maar zijn dochter Sandy kent hem door en door. Zij was dan ook de aangewezen persoon om de biografie van Will Tura te schrijven. De hechte vader-dochterrelatie zorgt voor onverwachte inkijkjes in zijn leven. Nooit eerder liet Tura in zijn hart kijken als in dit boek.

Sandy slaagt er als eerste in alle muren rond Tura’s hart te slopen. De lezer krijgt een genuanceerd beeld van wie Will Tura werkelijk is.

Sandy Blanckaert (1975) is de dochter van Will Tura. Zijn biografie, Will Tura, is haar eerste publicatie.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Jan Hendrickx | ISBN 978 90 8924 079 8

Pius XII

En de vernietiging van de Joden

Dirk Verhofstadt

Velen beschouwden Pius XII als een van de grootste pausen ooit, tot Rolf Hochhuth in 1963 zijn toneelstuk Der Stellvertreter publiceerde. Hij beschuldigde de paus ervan dat hij niets ondernomen had om de jodenvervolging aan te klagen. Dit verwijt blijft actueel. Ten eerste omdat het Vaticaan volop bezig is Pius XII heilig te verklaren. Ten tweede omdat de katholieke Kerk nog steeds geen schuld heeft bekend.

Dirk Verhofstadt schrijft over de houding van Pacelli en latere paus Pius XII tegenover de machtsgreep van Hitler, over het concordaat tussen nazi-Duitsland en het Vaticaan, het T4-programma, priester-president Tiso van Slowakije, de Ustasa in Kroatië, de deportatie van de Joden uit Rome, de Hongaarse Holocaust, de hulp aan oorlogsmisdadigers, de weigering van de Kerk om ondergedoken joodse kinderen terug te geven, het falen van de geallieerden, het antisemitisme na de Holocaust, en de morele schuldvraag van de Kerk en de paus.

Dirk Verhofstadt (1955) studeerde rechten en pers- en communicatiewetenschappen in Gent en werkte jarenlang in de mediasector. Hij is doctor in de moraalwetenschap, professor media en ethiek aan de Universiteit Gent en is auteur van verschillende boeken zoals de bestseller ‘In gesprek met Etienne Vermeersch. Een zoektocht naar waarheid’.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Jan Hendrickx | ISBN 978 90 8918 016 2

Een hart voor voetbal

Frank Raes

In april 2009 moest hij onverwacht een openhartoperatie ondergaan. De historische testwedstrijden tussen Standard en Anderlecht schoven in volle revalidatie aan hem voorbij. Voetbal telde nauwelijks nog. Pas het oogverblindende spel van Barcelona in de finale van de Champions League deed zijn liefde opnieuw opflakkeren. Voetbal bleek al vlug weer de belangrijkste bijzaak ter wereld.

Frank Raes verzamelde in dit boek zijn meest boeiende stukken over binnen- en buitenlands voetbal. Hij bestrijdt het doemdenken rond het Belgisch voetbal, blikt door de aangedampte brillenglazen van de bondsvoorzitter, probeert in het hoofd van René Vandereycken en Jacky Matthijsen te kijken, bezingt het talent van Boussoufa en de kracht van Standard, …

In Een hart voor voetbal analyseert, relativeert en ironiseert Raes het voetbal van de 21ste eeuw.

Frank Raes (1954) studeerde af als licentiaat in de filologie in 1978 en solliciteerde meteen voor een plaatsje bij de BRT-radiosportredactie van Jan Wauters. Momenteel presenteert hij het succesvolle ‘Extra Time’.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Jan Hendrickx | ISBN 978 90 8924 061 3

De vrolijke atheïst

Jean Paul Van Bendegem

Velen denken dat het atheïsme een zuiver intellectuele levensbeschouwing is, het resultaat van een lang denkproces dat haaks staat op onze dagelijkse ervaring. Het tegendeel is waar: atheïst zijn is net zo goed een beleving, een omgaan met de wereld. Sterker, wie met een open blik onze wereld aanschouwt, kan alleen maar humor ontwaren. Elke atheïst is een vrolijke atheïst, al was het maar omdat zijn blik op de wereld uitnodigt tot zelfspot en zelfironie. Kijk naar de wereld, kijk naar de mens, kijk naar de maatschappij. Wat een geniale knoeiboel!

Dit is geen academisch opgebouwd betoog maar een hoogst persoonlijk boek met een vrolijke inhoud en een vrolijke vorm. Naast filosofische beschouwingen over mens en maatschappij vertelt het het verhaal over hoe een gereformeerd protestants jongetje via een ‘ik weet het niet’-periode langzaamaan een volwassen atheïst en vrijmetselaar wordt.

Jean Paul Van Bendegem (1953) is gewoon hoogleraar aan de VUB, directeur van het Centrum voor Logica en Wetenschapsfilosofie en gastprofessor aan Universiteit Gent.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Jan Hendrickx | ISBN 978 90 8924 220 4

© Intertext Boekproducties 2015 | info@intertext.be